Jak sluneční záření působí na naše vlasy? Můj způsob ochrany vlasů před UV zářením

Letní prázdniny! Během nich si konečně můžeme užít trochu klidu a pohody! Sluníčko nám krásně opálí pokožku a mořská voda smyje všechen stres posledních měsíců. Pláž naprosto miluji.

Bohužel to samé ale nemohou povědět mé vlasy, které se musejí vypořádat s náporem UV záření, které na ně má v jakékoliv dávce negativní dopad.

Ráda bych vám v rámci tohoto příspěvku poradila, jak si efektivně chránit vlasy před UV zářením.

Existuje několik způsobů, jak si chránit vlasy před sluníčkem, o kterých vám ještě povím. Abych s vámi byla upřímná, musím se přiznat, že jsem dlouhou dobu nevěděla, jak destruktivní UV záření dokáže být. Nikdy mi nedošlo, že UV záření je tím viníkem, který stojí za naprosto tristním stavem mých vlasů.

To vše se ale změnilo, když jsem (omylem) vyzkoušela můj první kondicionér na vlasy s UV faktorem. Velice rychle účinkoval a pomohl mi předcházet dalšímu poškození mých vlasů.

Jak slunce ovlivňuje strukturu našich vlasů?

UV záření, které dopadá na zemský povrch má na naše tělo řadu negativních účinků. Škodí jak našim vlasům, tak naší pokožce. Ve vlasech poškozují keratin, který se poté rozkládá na aminokyseliny, které podporují oxidaci lipidů. Díky této kaskádě vlasy brzy ztratí svou přirozenou krásu. UVA záření má negativní vliv na povrchové vrstvy pokožky, zatímco UVB se dostává až do vnitřní struktury vlasů a co se pokožky týče, způsobuje melanom.

Vím, že tohle vše zní hrozivě. Co to znamená v praxi? Inu, znamená to, že UV záření:

  • oslabuje strukturu vlasů.
  • škodí povrchu vlasů, který je následně hrubý.
  • vysušuje vlasy.
  • škodí vlasům a podporuje jejich třepení.
  • způsobuje blednutí barvy.
  • okrádá vlasy o jejich přírodní lesk.

Byla jsem překvapena, když jsem zjistila, jak negativní dopad sluneční paprsky opravdu mají…

Zajímavost: na barvě vlasů záleží!

Věděli jste, že UV záření neškodí všem vlasům stejně? Jde o to, kolik máte ve vlasech melaninu. Tmavší vlasy s větším obsahem tohoto pigmentu jsou před sluníčkem lépe chráněny, jelikož hlavním úkolem pigmentu je absorpce škodlivého záření. Proto mají se zmíněnými problémy brunety méně starostí. Co se blondýnek týče, jsou daleko náchylnější na poškození vlasů vlivem sluníčka a měly by si tak dát záležet na tom, že své vlasy efektivně chrání.

A zde se dostáváme k té nejdůležitější otázce dnešního článku.

Jak si chránit vlasy před UV zářením?

Samozřejmě mám své ověřené metody ochrany vlasů před sluníčkem. Jsem si jistá, že fungují a všimla jsem si nesmírného rozdílu ve stavu mých vlasů před a potom, co jsem je začala užívat. Jak si tedy efektivně chránit vlasy před škodlivým UV zářením?

1. POKRÝVKA HLAVY

No jo, jen se smějte těm “staromódním” ženám, které celý den na pláži prosedí s kloboukem. Ale ony se pak budou smát vám, protože si narozdíl od vás neničí své vlasy. Pokrývka hlavy je během slunečného dne tou nejlepší ochranou před UV zářením, jakou si dokážete představit. Ujistěte se, že je pokrývka dostatečně vzdušná, aby se vám zbytečně nezapařovaly vlasy.

2. DRDOL

Mít vlasy v drdolu je další skvělá metoda ochrany před sluníčkem. Bonusem navíc je komfort, který vám tento účes poskytuje! Když si z vlasů uděláte drdol, redukujete obsah povrchu, který je záření vystaven. Snadné a efektivní!

3. PRODUKTY PRO OCHRANU PŘED SLUNÍČKEM

Nejčastěji se jedná o produkty s UV filtrem, které lze aplikovat na vlasy a které je následně chrání před slunečním zářením (např. minerální filtry s oxidem zinečnatým či oxidem titanu), které dokáží sluneční paprsky pohltit či odrazit. Chemické filtry jsou obecně v dlouhodobějším hledisku efektivnější, než ty minerální, ale výběr je na vás.

4. PŘÍRODNÍ OLEJE CHRÁNÍCÍ PŘED SLUNEČNÍM ZÁŘENÍM

Pokud chcete zajisti vašim vlasům dostatečnou ochranu před sluníčkem, můžete nahradit spreje s UV filtrem přírodními oleji. Těmi nejlepšími při boji se slunečním zářením jsou malinový, arganový a makadamový olej, což jsou oleje, které pomáhají i z dlouhodobého hlediska.

A jaké máte vy způsoby ochrany vlasů před UV zářením? Napište mi do komentářů 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *